fbpx

Grotto Giusti in Toscane – de grootste thermale grot van Europa

Grootste thermale grot van Europa

Natuurlijke grot

N

Gelegen in park

In de heuvels van Toscane

De grootste thermale grot van Europa, de Grotta Giusti van Monsummano ligt in Toscane op slechts 5 km van Montecatini Terme. De grot die verbonden is met natuurlijke warmwaterbronnen bevindt zich in het park van de 19e-eeuwse villa van de familie van de dichter Giuseppe Giusti. Tegenwoordig is het een luxe resort- en wellnesscentrum.

De geschiedenis van de Grotta Giusti

Het verhaal van Grotta Giusti begon in 1849 op een heuvel met uitzicht op de stad Monsummano. Een aantal arbeiders die in een kalksteengroeve in eigendom van de familie Giusti werkten, verwijderden een groot rotsblok en ontdekten de ingang van een grot.  Nadat ze de grot verder gingen onderzoeken zagen ze een prachtig schouwspel van de natuur: tunnels en ondergrondse openingen, stalactieten en stalagmieten hangend aan de gewelven en opstaand uit de grond en een vijver met warm water.

Het thermale water onder in de grot bleek carbonaat, sulfaat, chloride, calcium en magnesium te bevatten waarvan gezegd wordt dat dit een positief effect heeft op de gezondheid (ontstekingsremmend, pijnstillend, ontspannend).  Het water heeft een constante temperatuur van ongeveer 36 graden Celsius en geeft een therapeutische stoom af die de hele ruimte vult.  Deze vochtige, warme omgeving zorgt voor een fysiologische stimulatie van het lichaam, waardoor het ontgiftende en zuiverende proces wordt gestimuleerd en je ook een onmiddellijk gevoel van welzijn krijgt.  Er bleken drie grote hoofdruimten in de grot te zijn die herinneren aan de Dantesque  sferen van de hel (Inferno), het vagevuur (Purgatorio)  en het paradijs (Paradiso).

Om de bezoekers van de grot zich comfortabeler te laten voelen en er meer mensen te kunnen laten genieten van de warmwaterbronnen gaf de Giusti-familie opdracht om de grot uit te breiden met een aantal behandelkamers. Eenmaal voltooid, begon de reputatie van de grot wijd en zijd te verspreiden, en steeds meer mensen wilden de natuurlijke stoombaden en hun helende krachten zelf ervaren. De thermische grot was vooral populair bij Fransen en Engelsen die Grotta Giusti vaker gingen bezoeken als bestemming voor hun zomervakantie.  In 1880 werd het Royal Hotel gebouwd, en al snel trok de grot meer welgestelden aan zoals de Prins van Napels en Giuseppe Verdi.

Ontspannen in de thermale grot

Door de jaren heen heeft de grot aanzienlijke veranderingen en upgrades ondergaan, waardoor de grot veiliger en gemakkelijker toegankelijk is zonder dat de natuurlijke schoonheid verstoord wordt.

Voordat je de grot in gaat krijg je de gelegenheid om je om te kleden en een soort pij aan te trekken die ervoor zorgt dat je goed kunt zweten.  In de grot zijn rustige, ontspannen hoekjes gecreëerd in de uithammen, waar de stoom je lichaam ontgift.  Met een bezoek van slechts 50 minuten in de grot voel je je weer verfrist, energiek en gezond.

Wellnesscentrum

Het wellnesscentrum van Grotta Giusti biedt een breed scala van spa- en schoonheidsbehandelingen waarbij gebruik wordt gemaakt van de heilzame eigenschappen van de bronnen zoals het inhaleren van de dampen in de grot, het behandelen van het lichaam met modder of het baden in de thermale wateren.

Op het laagste punt van de grot, 200 meter onder de grond, kun je zwemmen in het natuurlijke water, dat een constante temperatuur van 36 graden heeft. Ook worden er thermische yogasessies gegeven in de grot.  In de Floating Spa leren gekwalificeerde instructeurs je innovatieve manieren om te zweven en te ontspannen in de warme wateren.

De positieve effecten van de aanwezigheid in de Grotta Giusti hangen samen met de methoden en de duur van de behandelingen. Dat kan variëren van één tot twee weken, maar ook met slechts 1 toepassing kun je genieten van de ontspannende en regenererende eigenschappen van het thermale water.

Zwembad

Dompel jezelf onder in het thermale water van de buitenzwembaden in Grotta Giusti. Het grote zwembad is 750 m² groot en het thermale water is rijk aan bicarbonaat, sulfaat, calcium en magnesium, wat gunstig is voor het lichaam.  In dit zwembad vind je 40 hydromassage-stations voor een ontspannende massage. Het water blijft op een constante 34 ° C, omdat het water rechtstreeks vanuit de warmwaterbronnen door een ingewikkeld leidingsysteem stroomt. In het zwembad ben je verplicht om een badmuts te dragen.

 

 

 

Via della Grotta Giusti, 1411, 51015 Monsummano Terme PT, Italië

 

Aire de Sevilla

Wellness combineren met een citypass

Maak je bezoek aan Toscane compleet en extra voordelig met een citypass van Florence!

Citytrip naar Florence